Het coronavirus zal onder ons blijven. Met dank aan antivaxers

Hoe kun je twijfelende mensen met argumenten overtuigen van het belang van vaccineren? 

Het is verspilde energie om streng gelovigen en orthodox googelende mensen over te halen om zich te laten vaccineren. Maar er zijn ook nog heel veel mensen die gewoon twijfelen. Die mensen zijn niet stom of dom of geïndoctrineerd, die weten het gewoon niet. En die mensen moeten we vooral proberen te overtuigen met argumenten. Maar je moet mensen niet gaan dwingen om een vaccin te nemen. Vind ik. 

Volksgezondheid in gevaar

Maar ik vind ook: als je je niet laat vaccineren breng je de volksgezondheid in gevaar. Het heeft 180 jaar gekost om het pokkenvirus uit te roeien mede vanwege religieuze antivaxers. In de 19e eeuw moesten kinderen verplicht een vaccinatiebewijs laten zien om naar school te mogen -een pokkenbriefje heette dat- de christenen vonden dat een rotbriefje, dus dat werd weer afgeschaft. Dat had meteen effect, want de pokken laaiden weer op en tienduizenden kinderen legden het loodje. Polio, zelfde verhaal. Was een paar jaar geleden bijna weg maar dankzij de Taliban-wappies in Afghanistan en Pakistan is het toch weer opgelaaid. Net als mazelen. Daar hadden we al lang vanaf kunnen zijn, maar dankzij de bible-belt en de zelf informerende Facebookmoeders daalt de vaccinatiegraad nu weer. Niet vaccineerders, wat hun beweegredenen ook zijn, hoe goed ze het ook bedoelen, brengen dus heel concreet en aantoonbaar de volksgezondheid in gevaar. Met corona zal dat ook zo zijn. Hoe meer mensen het vaccin weigeren, hoe meer dat virus rond zal blijven gaan en hoe vaker het zal muteren. Hoe meer mensen gevaccineerd worden, hoe groter de kans is, dat snel de pandemie voorbij is.

Recht op een coronavrije omgeving

Niet vaccineren lijkt een beetje op roken. Je hebt jezelf ermee, maar ook anderen. En iedereen heeft recht op een rookvrije omgeving, maar hebben we niet recht op een coronavrije omgeving? En zo ja, hoe werkt dat dan? Als een roker z’n sigaret uitdoet, mag hij gewoon de trein in; van een stinkende trui kun je geen kanker krijgen. Maar een vaccinweigeraar kan niet even stoppen met niet gevaccineerd zijn. Mag die dan nooit meer de trein in? Want als je zonder vaccin de trein niet in mag en niet naar de winkel en niet naar je werk dan kun je niet meer normaal leven. Dus wat moeten we nu? Laten we even in de toekomst kijken. 

Vaccinatiepaspoort

In Israël is inmiddels ruim de helft van de bevolking gevaccineerd. Dus dat is eigenlijk, zoals het hopelijk over een paar maanden bij ons is en daar mag je meer met een soort vaccinatiepaspoort. 

Mensen die daar zélf belang bij hebben (de evenementenindustrie bijvoorbeeld) zijn vóór een vaccinatiebewijs of de negatieve uitslag van een sneltest, maar mensen die er een achterban bij hebben zijn ertegen. 

Gert-Jan Segers bijvoorbeeld is bang dat een vaccinatiepaspoort tot een tweedeling leidt, sterker nog: tot discriminatie. 

Discriminatie?

Maar wat voor discriminatie is het eigenlijk. Het gaat niet om huidskleur of geaardheid. Je wordt ook niet geweigerd om wat je gelooft, het gaat erom wat of je doet. Het gaat niet om een hoofddoek of een keppeltje, het gaat om discriminatie van mensen die iets doen, wat anderen kan schaden. Dat vind ikeen prima soort discriminatie. Bovendien, het is niet zo dat de hele samenleving op slot gaat voor mensen zonder vaccinatie. Supermarkten en cafés moeten natuurlijk toegankelijk blijven voor iedereen. Maar ik kan me wel voorstellen dat een ondernemer zegt: “Ik wil mijn nachtclub of mijn sexboerderij opengooien, dus ik vraag aan iedereen een vaccinatiebewijs.” En als je dan zonder vaccinatiebewijs toch naar binnen wil, dan moet je kunnen bewijzen dat je net getest bent. Als je zelfs dat niet wilt, dan heb ik nog steeds alle, (nou ja alle…..) respect voor je opvattingen, maar dan wil ik gewoon iets liever naar een café waar jij niet bent.Dus…. waar wachten we nog op?

Met dank aan Arjen Lubach

Bekijk het hele item:

2 gedachtes over “Het coronavirus zal onder ons blijven. Met dank aan antivaxers

  1. Iemand die gevaccineerd is kan het virus nog steeds verspreiden maar zal niet meer ziek worden. De niet gevaccineerden zijn in mijn optiek dus niet gevaarlijker voor andere mensen dan gevaccineerden. Iemand die geen vaccin wilt, brengt enkel zichzelf in gevaar. Ik zie
    het gevaar dus vooral bij mensen die anderen aanzetten om zich niet laten vaccineren.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s