2000 Kia Ora! (Nieuw Zeeland)

Een reis door Nieuw Zeeland, december 2000

Lengte: 38:19

Muziek

  • Vangelis
  • Yanni
  • Adiemus
  • Hato Paora
  • Norval Williamson

Beschrijving reis naar Nieuw Zeeland

Aotearoa; het land van de lange witte wolk. Iedere reiziger in Nieuw-Zeeland zal snel begrijpen waarom de Maori’s hun geliefde land deze naam hebben toebedeeld. Alleen al de imposante wolkenpartijen maken de vliegreis naar onze “tegenvoeters” namelijk de moeite meer dan waard. Nieuw-Zeeland heeft echter nog veel meer te bieden, met name op het gebied van natuurschoon. Op een relatief klein oppervlak, verdeeld over twee eilanden, vind je hier een ongekende verscheidenheid aan landschappen. Wouden, prachtige stranden, diep uitgesneden fjorden, vulkanen en gletsjers liggen op nog geen reisdag afstand van elkaar. Het ene moment waan je jezelf nog in een Alpengebied met eeuwig besneeuwde bergtoppen, dan weer word je door luierende zeehondjes verwelkomd in de prachtige, diep uitgesleten kloof van Milford Sounds. We bezoeken uiteraard alle high-lights, maar nemen ook zeker de tijd om bijvoorbeeld eens rustig te wandelen in het Abel Tasman-park en op het einde van de reis lekker te zwemmen en luieren in de Bay of Islands. En of je nou allerlei spannende activiteiten wilt ondernemen of juist prijs stelt op een meer rustige vakantie, in Nieuw-Zeeland komt iedereen aan zijn trekken.

 

woensdag 8/11 14.15 uur: Vertrek Schiphol naar Hongkong per Cathay Pacific
donderdag 9/11 07.40 uur (lokale tijd): Aankomst Hongkong

Net als de oude zeevaarders reizen we naar Nieuw-Zeeland via de havenstad Hongkong, waar je tijdens de tussenstop genoeg tijd hebt om even de benen te strekken en de stad te verkennen; een welkome afwisseling op een lange vlucht.

20.25 uur: Vertrek Hongkong naar Auckland per Cathay Pacific

 

vrijdag 10/11-

zaterdag 11/11

vrijdag

12.10 uur (lokale tijd): Aankomst Auckland

15.00 uur: Vertrek Auckland naar Christchurch per Anset

16.20 uur: Aankomst in Christchurch (Zuidereiland)

zaterdag

Christchurch is de logische beginplaats van elke Nieuw-Zeeland reis. De universiteitsstad heeft een relaxed karakter, hetgeen wordt gekenmerkt door een Engelse sfeer met gezellige restaurantjes en “wine-bars”. Je kunt hier een dag doorbrengen met een bezichtiging van de botanische tuinen, het mooi opgezette museum of je laten rondvaren in de gondel over de Avon-rivier, die dwars door Christchurch slingert. De liefhebbers kunnen ook een excursie maken naar het pittoreske vissersplaatsje Akaroa, gelegen aan een turkooizen baai omzoomd door in pasteltinten geschilderde huisjes.

 

zondag 12/11 Vandaag staan twee natuurspektakels op het programma: het lieflijke, azuurblauwe Lake Tekapo en de ruige Mount Cook. We verlaten Christchurch en trekken over de vruchtbare Canterbury- vlakte, die de graanschuur van het Zuidereiland vormt. In de verte zie je de met sneeuw bedekte Zuidelijke Alpen al liggen. In het Nieuw-Zeelandse voorjaar (nov-dec) bloeit de brem hier uitbundig en later wordt de gele kleurenpracht afgewisseld door het intens paars-roze van de velden vol lupines die hier groeien. Lake Tekapo is niet alleen een bezienswaardigheid door de met sneeuw bedekte bergtoppen aan de horizon. Het is met name de intens blauwe kleur van het smeltwater die je zal verbazen. We volgen de oevers van het prachtige uitgestrekte meer, rijden langs kanalen waar zalm wordt gekweekt, en klimmen daarna langs het Pukaki-meer naar Mount Cook National Park. In de omgeving van de Hermitage, één van Nieuw-Zeelands bekendste hotels, zijn verschillende korte treks en wandelingen uitgezet. Tijdens deze eerste dagen van de reis zul al je begrijpen waarom de Maori’s hun land “Aotearoa” ofwel “land van de lange witte wolk” hebben genoemd: naast de uitgestrekte landschap kun je uren genieten van de langgerekte wolkenpartijen aan de hemel die zo typerend voor Nieuw-Zeeland zijn. We overnachten op dag 5 in het knusse dorpje Twizel.
maanda13/11 –

donderdag 16/11

Via de Lindis-pas bereiken we Queenstown. Dit levendige stadje is op verschillende heuvels gebouwd aan het rustieke Lake Wakatipu. Toch komen de meeste toeristen hier niet om van het mooie uitzicht over de Remarkables-bergketen in de verte te genieten. De omgeving leent zich namelijk bij uitstek voor allerlei adrenaline verhogende activiteiten en het zal daarom ook geen verbazing wekken dat het bungee-jumpen juist hier is uitgevonden. Maar ook andere avontuurlijke “thrills” zoals jet-boaten, para-sailen, raften, mountain-biken en ballonvaren zijn hier mogelijk. Een wat rustigere en romantischere tijdsbesteding is een boottocht over het Wakatipu-meer in een 51 meter lange, oude stoomboot, genaamd de “Earnslaw”, waarbij je tevens een bezoekje brengt aan een echte schapenfarm. Daar hoort natuurlijk ook een echte Engelse high-tea met de beroemde scones bij! Op dag 8 reizen we via Te Anau naar één van Nieuw-Zeelands bekendste en mooiste natuurfenomenen: het fjord van Milford Sound. Overdag is het hier een komen en gaan van toeristen en rondvaartboten, die al het moois van het fjord komen ontdekken. Summum biedt iets heel bijzonders. Als de laatste boot van de dag van het fjord terugkeert, gaan wij aan boord van de Wanderer. Als we in de richting van open zee varen, worden we met een beetje geluk onderweg vergezeld door spelende dolfijnen. De watervallen die langs de steile kliffen van het fjord naar beneden storten, vormen een bijzonder decor. ’s Avonds wordt aan boord een drie-gangen maal geserveerd, waarna er ruimte is voor spelletjes, wat muziek of nakletsen over de belevenissen van de eerste week. We overnachten in stapelbedden aan boord, terwijl de boot ligt aangemeerd in een afgelegen baai. De volgende ochtend bestaat de mogelijkheid kosteloos door het serene fjord te kajakken. Pas als de rondvaartboten weer uitvaren gaan wij weer terug naar de vaste wal, waarna we terugrijden naar Queenstown waar de resterende dag vrij te besteden is.

 

vrijdag 17/11 We verlaten Queenstown en volgen de Kawarau-kloof richting Cromwell, het kersen- en pruimengebied van het Zuidereiland. Een mooie tocht langs de Clutha-rivier, Lake Hawea en de McKerrow- bergketen leidt ons via de Haastpas naar het einddoel van vandaag, de beroemde gletsjer Fox Glacier, waar je aan het eind van de middag een wandeltocht kunt maken. Het zicht op de gigantische ijswand aan het einde van de voortschuivende ijsrivier, op nog geen kilometer afstand van de kust, is een unieke en indrukwekkende ervaring. Een ander natuurlijk fenomeen hier zijn de grotten vol gloeiwormen. Deze vlieglarven hangen aan het plafond en in het donker lichten hun fluorescerende achterwerken op, waarna ze als volleerde vissers met hun tentakels kleinere insecten te vangen die op het licht zijn afgekomen.

 

zaterdag 18/11 Vandaag loont het de moeite om vroeg op te staan en tijdens het krieken van de dag een wandeling te maken van ongeveer één uur langs de oevers van Lake Matheson. In het nog rimpelloze water van de vroege ochtend kun je spectaculaire foto’s maken van de weerspiegeling van Mount Cook. Natuurlijk leent de meestal onbewolkte ochtend zich ook goed voor een helicoptervlucht over Mount Cook en de gletsjers. Later op dag 11 volgen we de kustweg naar de nabijgelegen Franz Josef Gletsjer. De middag is gereserveerd voor de prachtige kustweg naar Punakaiki. Hier vind je een zeer bijzonder stukje Nieuw-Zeeland, dat bekend staat als de “pannenkoek-rotsen”. De kalkstenen uitlopers in zee zijn door de oceaan in tientallen lagen geërodeerd, wat ze het aanblik van een enorme stapel pannenkoeken heeft gegeven. Als in de namiddag de zon schijnt en een stevige westenwind de golven opjaagt, kun je genieten van een spectaculair en ruig schouwspel van hoog opspattende golven die tegen de rotspartijen aanbeuken. We overnachten in het nabijgelegen Westport.
zondag 19/11 – maandag 20/11 We rijden door varenrijke regenwouden naar de in pijnboombossen gelegen Hope-pas. Vervolgens dalen we via Tapawera af naar de kust. In dit gebied zul je langs de route veel druivenranken en fruitboomgaarden zien. Op dag 12 is Motueka ons einddoel. In dit plaatsje vind je de hoofdingang van de het Abel Tasman National Park, dat je op dag 13 gaat ontdekken. Een mooie dagexcursie is een tocht per zeekajak, waarbij je op eigen kracht de talloze baaien van het nationale park aan doet. Voor de wandelaars bestaat de mogelijkheid om de boot te nemen naar één van de baaien langs de kust en terug te lopen naar Maharau.
dinsdag 21/11 Aan het begin van de derde week nemen we de Queen Charlotte- drive, een route die spectaculaire uitzichten biedt over de Queen Charlotte-, Pelourus- en Marlborough Sounds. Elke bocht in de weg laat nieuwe goudgele baaien zien, met turkoois water waar zeilbootjes in dobberen. Vanaf Picton komen we in “sauvignon blanc”-land. De omstandigheden voor deze druivensoort zijn hier perfect, hetgeen geresulteerd heeft in wijnlandgoederen met internationale faam. Montana is het grootste “chateau”, en de wijnen hiervan zijn in Nederland ook verkrijgbaar. We overnachten in Kaikoura.
woensdag 22/11 Vrije dag in Kaikoura. Dé attractie hier is de kust waar vaak walvissen te zien zijn die regelmatig naar de oppervlakte komen om zuurstof te tanken voor een volgende duik. Voor velen is de nabijheid van zo’n groot zoogdier een onvergetelijke ervaring. De vele Hector-dolfijnen die langs de kust zwemmen zijn minder zeldzaam, maar zeker niet minder spectaculair. Altijd in voor een leuke show komen deze nieuwsgierige beesten langszij de boten om hun kunsten te vertonen. Je kunt vanuit Kaikoura zelfs een excursie boeken waarbij je gaat zwemmen tussen de dolfijnen.
donderdag 23/11 – vrijdag 24/11 Op dag 16 is de tijd gekomen om afscheid te nemen van het Zuidereiland en aan het tweede deel van de reis te beginnen. We maken een mooie bootreis door de Marlborough Sounds en steken de Cook-straat over naar Wellington, de hoofdstad van Nieuw- Zeeland. De resterende dag en dag 17 zijn vrij te besteden. Wellington heeft het veel te bieden. Een echte “must” is het gloednieuwe Te Papa-museum, waar je wel een hele dag zou kunnen doorbrengen. Behalve een indrukwekkende collectie Maori-kunst vind je er veel “aanraak-en-doe”-dingen. Wie het niet heeft aangedurfd om op het Zuidereiland te bungee-jumpen, kan hier een virtuele duik maken. Ook de lekkerbekken komen in Wellington aan hun trekken. De stad heeft meer restaurants per inwoner dan New York en iedere denkbare keuken uit de wereld is vertegenwoordigd.
zaterdag 25/11 – zondag 26/11 We vervolgen onze reis noordwaarts door het ruige heuvelachtige landschap richting Tongariro National Park, dat gedomineerd wordt door drie bergtoppen, de Ruapehu (2797 meter), de Ngauruhoe (2290 meter) en de Tongariro (1968 meter). We overnachten in Tokaanu, een klein dorpje dat idyllisch gelegen is nabij Lake Taupo en waar je lekker kunt badderen in de thermale baden. Dag 19 is ingeruimd voor Nieuw-Zeelands bekendste en mooiste wandeling: de Tongariro Crossing. Het is goed om de 6-7 uur wandeltijd te verdelen over de hele dag, zodat je genoeg tijd hebt om te genieten van het landschap. Met name de kleurrijke vulkaanmeren, de ruige vegetatie en de nabijheid van de nog altijd actieve vulkanen is zeer imposant. Voor degenen die gisteren de warme baden nog niet hebben ontdekt …. na een dag lopen zijn ze een weldaad voor je spieren.
maandag 27/11 Via het forelrijke Lake Taupo, waar we de indrukwekkende Huka- watervallen bezoeken, rijden we naar het zogenaamde Sulfur City, ofwel Rotorua, zoals dit stadje op de landkaarten heet. Het lijkt wel of je hier in het centrum van het Aardse vagevuur bent belandt, want de grond borrelt letterlijk onder je voeten en mysterieuze dampen stijgen op vanonder de stoeptegels. Veel motels hebben hun eigen warm water baden en overal in de stad zie je waterpoelen kolken en borrelen. In de omgeving kun je enkele high-lights van deze geo-thermische energie bezoeken, zoals de Lady Knox-geiser. Het gebied bij Wai-O-Tapu is fascinerend door de felle kleuren van het water en modderpoelen. Door alle opstijgende nevels lijkt het soms alsof je door een 19e eeuws slagveld loopt, waar de kruitdampen nog hangen. Behalve de thermale activiteit is ook de Maori-cultuur in Rotorua en omgeving goed vertegenwoordigd. Dit is de plaats waar je het beste een zogenaamde hangi kunt bijwonen, een traditioneel diner met zang en dans. Verder is dit een goede gelegenheid om te leren hoe je elkaar op zijn Maori’s begroet: trek je allerlelijkste gezicht, steek je tong uit zo ver als je kunt en stoot luide, grauwende, grommende oergeluiden uit.
dinsdag 28/11 Na een ochtendrit bereiken we de grootste stad van Nieuw- Zeelands: Auckland. Hoewel Auckland al sinds jaar en dag bekend is als de “city of sails” draagt het deze bijnaam sinds de invoering van de beroemde zeilrace “de America Cup” met eer. Ter gelegenheid van deze zeilwedstrijd is er een compleet dorp herrezen aan de toch al indrukwekkende haven, waar luxe jachten afkomstig uit alle hoeken van de hele wereld elkaar de loef afsteken. En als dit niet op het gebied van snelheid lukt, dan maar qua exclusiviteit en enorme luxe. Sommige van de privé-jachten die hier aanleggen kosten alleen al enkele miljoenen per jaar aan onderhoud. Je kunt natuurlijk zelf ook het water op om de haven en de omgeving verkennen. Ook kun je er lekker wandelen en winkelen in de overzichtelijke binnenstad.
woensdag 29/11 –

donderdag 30/11

De laatste dagen van deze indrukwekkende rondreis zijn gereserveerd voor ontspanning en rust. Op dag 22 reizen we naar de Bay of Islands. Onderweg strekken we de benen in het Reed Memorial Kauri-park, waar je enkele indrukwekkende Kauri-bomen van ruim 3 meter doorsnede zult aantreffen. Behalve een rustig dagje aan het strand kun je ook besluiten om de boot te nemen voor de zogenaamde “cream trip”. Deze cruise langs de eilanden werd vroeger gemaakt om de melk op te halen van veraf gelegen boerderijen. Ook hier bestaat de mogelijkheid om met dolfijnen te gaan zwemmen. Een meer culturele activiteit is het bezoek aan de Waitaingi National Reserve, waar het zogenaamde treaty house ligt. Hier werd de overeenkomst tussen Engelsen en Maori’s tot toetreding tot het koninklijk rijk gesloten. Het “meeting house” van de Maori’s vonden we zo fotogeniek dat deze de cover van de 2000 brochure van Summum reizen siert.
vrijdag 1/12 – zaterdag 2/12 Vrijdag:

13.20 uur: Vertrek Auckland naar Hongkong per Cathay Pacific. Aankomst in Hongkong: 20.30 uur

Zaterdag:

00.35 uur: Vertrek Hongkong naar Amsterdam per Cathay Pacific.

06.20 uur: Aankomst in Amsterdam