Van Basel naar Rome op de fiets

Verslag in weinig woorden en veel beelden van onze fietsreis van Basel naar Rome in mei/juni 2014.

Je kunt het verslag ook bekijken op mijn Polarsteps account

Korte film (3’34”) van deze reis op YouTube, ondersteund met muziek van Stromae (Formidable

De route, zoals beschreven door Paul Benjaminse in ‘Onbegrensd fietsen van Basel naar Rome’:

Basel-Münchenstrein-Rheinfelden-Laufenburg-Waldshut-Eglisau-Flaach-Thurgau-Bischofszell-Arbon-Sankt Gallen-Vaduz-Wartau-Graubünden-Thusis-Via Mala-Zillis-Sufner See-Sufers-Splügen(pas)-Campodolcino-Chiavenna-Campo-Lago di Mezzola-Colico-DorioBellano-Varenna-Comomeer-Bellagio-Robbiate-Ghisalba-Lago Iseo-Brescia-Desenzano del Garda-Monzambano-Mantua-Bagnolo- San Vito-Modena-Caste d’Alano-Montese-Montano-Pistoia-Vinci-Montespertoli-San Gimignano-Siena-Asciano-Montalcino-San Quirico d’Orcia-Pienza-Montepulciano-Chiusi-Ficulle-Orvieto-Vitorchiano-Soriano nel Cimino-Sutri-Trevignano Romano-Rome

Route naar Rome

Link naar de kaart van de gevolgde route op Google Maps:

Van Basel naar Rome op de Fiets

17 mei:

Per City Nightline van Arnhem naar Basel waar morgenochtend om 7:00 uur onze fietsreis naar Rome begint. We zijn er klaar voor!

18 mei:

Basel – Flaach, 116,8 km.

Eerste etappe zit erop, 116 km over mooie fietspaden. Gekampeerd in Flaach, langs de Rijn.

19 mei:

Flaach – St. Margarethen, 107,8 km

Zijn nu onderweg naar St. Margarethen, ca 100km. Het weer zit ook al mee!

20 mei:

St. Margarethen – Thusis: 109,3 km

Vandaag een pittige etappe: van St. Margrethen naar Thusis, 109 km vals plat…… omhoog, met een forse tegenwind kracht 4, en als klap op de vuurpijl nog een paar stevige klimmetjes op een grindweg. Maar: het was prachtig. En: stralend weer! Morgen via de Splügenpas, 2125 meter naar Italië!

21 mei:

Thusis via Splügenpass – Campo Mezzole, 84,7 km

Jawel! The crazy guys on a bike did it! Van Thusis (CH) naar Campo Mezzole (IT), 86 km maar wel via de Splügenpas, 2115 m, met volle bepakking. Het was precies zoals we verwacht hadden: zwaar. Maar dat kwam vooral door de snijdend koude tegenwind, kracht storm.

22 mei:

Campo Mezzole – Pognano, 107 km

23 mei:

Pognano – Desenzano, 109,6 km

Gisteren de Alpen achter ons gelaten en langs het Comomeer en de Adda naar omgeving Bergamo gefietst. (107 km). Binnen een straal van 60 km geen camping te bekennen, dus maar ‘wild’ gekampeerd op een mooi beschut akkertje. Vandaag via Brescia naar Desenzano aan het Gardameer. (109 km). Onze fietsroute gaat over autovrije -luwe fietspaden. Leuk hoor! En ook mooi! Maar ze zijn ook vaak onverhard. Dus: veel kuilen en keien. Dat schiet niet echt op. Enfin. Voorlopig liggen we twee dagen voor op schema. Rome, here we come!

24 mei:

Desenzano – Mantova, 69 km

25 mei:

Mantova – Modena, 110,7 km

26 mei:

Modena – Maserno, 86,4 km

27 mei:

Maserno – San Baranto (via Pistoia)

Na twee vlakke etappes door de Povlakte, van Desenzano (Gardameer) naar Mantua en vandaar naar Modena, kregen we gisteren weer te maken met een paar ‘interessante’ kllimmetjes in de Apennijnen. Alle winkels en restaurants bleken op maandag gesloten. Dus toen maar aan het noodrantsoen. Yammieeee!!

Zojuist Toscane binnengereden. Het gaat lekker!

28 mei:

San Baranto – Siena, 112 km

29 mei:

Siena – Pienza (80 km)

We zijn inmiddels in het mooie en zonnige Toscane. Vandaag vanuit Siena heuvel op, heuvel af (naar mijn gevoel meer heuvel óp) terecht gekomen op een boerencamping in de buurt van Pienza. Al een bord gezien ‘Roma 180 km’. Met de auto weliswaar, dus daar komen nog wat kilometertjes bij. Maar: het einddoel komt in zicht!

30 mei:

Pienzo – Chiusi (54 km)

31 mei:

Chiusi – Bagneregio (via Orvieto), 80 km.

1 juni:

Bagneregio – Travignano, 92 km

We zijn er,………..bijna!

Vanmiddag na een mooie etappe langs mooie dorpjes (die hier€@);)!!!#%£!! allemaal op een hoge heuvel liggen), aangekomen op een camping, iets ten noorden van Rome. Morgen nog even op en neer naar Rome centrum voor de onvermijdelijke fotoshoot op het St. Pietersplein en dan kunnen we voorlopig de fietsen aan de wilgen hangen!

2 juni:

Travignano – Travignano, via Rome, 66 km.

Een fietsreis naar Rome eindigt natuurlijk niet op een camping aan het Lago di Bracciano, 30 km ten noorden van de stad. Nee, die eindigt op het Sint Pietersplein in Rome zelf. Vandaag, zijn we dus gewoon naar Rome wezen fietsen. Een aparte ervaring!

Morgen en overmorgen nog wat highlights van Rome bekijken en dan zit het er echt op, want donderdag vliegen we terug naar het zonnige Nederland.

3 tot en met 5 juni:

Sightseeing Rome