Lezenswaardige artikelen en columns

Stikstoffuik versus stikstoffeiten

De Stikstoffuik’ trekt links en vooral rechts de aandacht om- dat het probeert de actuele stikstofcrisis in een ander daglicht te plaatsen. Het is een rammelend schotschrift, maar levert wel aanknopingspunten om een paar feiten over stikstof en natuur nog eens op een rijtje te zetten.

Recensie door Sander Wieringa


Het eerlijke verhaal: BBB wil dat Nederland het slachthuis van Europa blijft

De BoerBurgerBeweging vindt het tijd voor een ‘eerlijk verhaal over de voedselproductie van Nederland’. Goed idee! Hier komt het: we doden 1,5 miljoen kippen, 45.000 varkens en 5.000 koeien per dag. De schijn van de beschaafde veehouderij is de grootste leugen van onze tijd.

Simon van Teutem, columnist, gespecialiseerd in politiek. Van Teutem volgt een onderzoeksmaster Europese Politiek aan de universiteit van Oxford en schrijft voor ‘de Correspondent.’


Bij de VVD heeft men elk elementair politiek fatsoen verloren

Column Thomas von der Dunk, (De Volkskrant 5 maart 2023)

Geen Nederlandse premier heeft zo’n spoor van ontwrichtende crises achtergelaten als de langstzittende


Het stikstofprobleem volgens Caroline van der Plas : ‘Ook op landbouwgrond is natuur’ (de Volkskrant,  21 januari 2023)

Een soms triest makend interview waarin Yvonne Hofs de luchtballonnen van Caroline van der Plas lek prikt. Geen enkel idee van deze vrouw houdt stand, ze komt niet met oplossingen en heeft geen enkel weerwoord op de terechte vragen en opmerkingen van Hofs. Het is treurig dat deze lege huls zoveel kiezers lijkt te trekken. Dat voorspelt weinig goeds. 


Minder maar beter, dat maakt het beroep van leraar weer aantrekkelijk

Column Aleid Truijens (De Volkskrant 1 november 2022)


Een kwart van het boereninkomen is subsidie, en dat is nog maar het topje van de ijsberg

Column Frank Kalshoven (De Volkskrant, 31 oktober 2022)


Zonder de volkse horkerigheid van de VVD hadden we nu een extreem rechtse premier

Zolang Thierry Aartsen domme filmpjes maakt en Daniel Koerhuis onbenullige foto’s post, zijn de rechtse hordes gerustgesteld. Een reden om toch maar VVD te stemmen? 

Column Sander Schimmelpenninck (De Volkskrant, 24 oktober 2022)


Dit land is te klein om nog groter te worden

De Nederlandse economie kan niet eindeloos blijven groeien – dat weten we al decennia. Na zeventig vette jaren wordt het tijd dat de politiek durft in te grijpen, zegt journalist Sander Heijne

Essay in De Volkskrant, 10 september 2022


Het fossielfeest van Max Verstappen

In Nederland ben je een held als je een wedstrijdje fossielrijden door natuurgebied wint. Daarmee zet je een land op de kaart. Dat is wat er van ons geworden is: een land waarin we geen goede sporter, maar een goede coureur aanbidden.

Column Pepijn Keppel (Trouw, 5 september 2022)


Een mooie broek

Een goede vriend is iemand die vraagt hoe het met je gaat en luistert naar het antwoord.

Maar zo gaat het niet altijd.

Hilarische column Peter Middendorp (Volkskrant, augustus 2022)


Waarom laten we de agro-industrie niet opdraaien voor het uitkopen van boeren

Column Sander Schimmelpenninck (Volkskrant 5 juli 2022)

Het failliet van twintig jaar wegkijkpolitiek van VVD en CDA is tegelijk het gelijk van links

Column Thomas von der Dunk (Volkskrant, 3 juli 2022)


De heropvoeding van de middenklasse is begonnen

Column Sander Schimmelpenninck (Volkskrant 12 juni 2022)

Dertig jaar hield Rusland zich koest omdat het een sterk Europa zag. Maar na brexit en Trump dacht Poetin ik waag mijn kans

Interview met Yuval Harari (De Morgen, 24 juni 2022)


De stikstofstrijder des vaderlands

Door Tom Kreling en John Schoorl (Volkskrant, 19 februari 2022)

Met succes dwong Johan Vollenbroek de Nederlandse overheid tot een strenger stikstofbeleid. Nu richt hij zijn pijlen op vervuiler Tata Steel. Met een juridische procedure wil hij ‘die tent dicht krijgen’. Wat is het geheim van deze gepensioneerde chemicus en zijn trawanten?


Dit uitstelkabinet krijgt zelf niets voor elkaar

Column Thomas von der Dunk, Volkskrant 6 februari 2022

‘Nederland moet leren leven met Rutte’, aldus de satirische site De Speld op 19 januari. ‘Na meer dan tien jaar Rutte is duidelijk dat de VVD-leider endemisch is geworden. Hij gaat nooit meer weg. Nederland zit inmiddels al weer opgescheept met Rutte IV. Er zo zal er altijd maar weer een nieuwe variant van de premier opduiken.’


Dat liberalen zich roeren in het debat over vermogens belasten is exact wat nodig is

Column Sander Schimmelpenninck, Volkskrant 31 januari 2022

Het debat over de vermogensbelasting kwam deze week écht los. Eerst was daar de Hoge Raad die bepaalde wat iedereen al wist, namelijk dat de huidige vermogensrendementsheffing onrechtmatig is. Daarna kwam Jesse Klaver met het betoog dat inkomen uit kapitaal net zo belast dient te worden als inkomen uit werk, waarna Volt- kamerlid Gündogan een overwaardetax bepleitte. Klaas Knot sloot de week bij Buitenhof passend af door de Nederlandse economie een ‘rentenierseconomie’ te noemen. Hulde!


Vaccinweigeraars met spijt

“Ik ben gered door het ziekenhuis, ik heb veel geluk gehad”

Jefferson van der Heyden (43) ergerde zich aan de opdringerige vaccinatieboodschap. Bovendien was hij jong en gezond, een prik was niet nodig. Tot hij met loeiende sirenes en een dubbele longontsteking werd afgevoerd. Nu hij aan de beterende hand is, weet hij één ding zeker: die prik gaat hij alsnog halen.

Artikel door Hessel von Piekartz en Ellen de Visser (de Volkskrant, 5 augustus 2021)


De tragiek van een land dat alles al weet

De prijs van tien jaar Rutte wordt voelbaar, in de vorm van de toenemende tweedeling in de samenleving. Tussen Nederlanders die bezitten en lenen en Nederlanders die moeten lenen zonder onderpand; tussen Nederlanders die via bijlessen kennis en diploma’s kopen en Nederlanders die steeds armzaliger onderwijs krijgen; tussen Nederlanders die hun droom leven op aftrekposten en Nederlanders die afhankelijk zijn van toeslagen; tussen directeuren-grootaandeelhouder en flexwerkers, tussen Nederlanders met een andere herkomst en Nederlandse Nederlanders, tussen interim-managers en arbeidsmigranten in slachthuizen en daklozenopvang.

(Artikel Mathieu Segers, hoogleraar eigentijdse Europese geschiedenis aan de Universiteit Maastricht en maker van de podcast Café Europa (NRC, 6 maart 2021)


“What the fuck is er aan de hand met Nederland?” 

‘De afbraak die de relschoppers aanrichten is klein bier vergeleken met de afbraak onder Rutte’  (Column Tom Lanoye in Humo, 1 februari 2021)

Lees meer


Planeet wacht ‘verschrikkelijke toekomst’ als de mens niet sneller in actie komt (Esther Bijlo in Trouw, 14 januari 2021)

Klimaatverandering, verlies van soorten en overconsumptie duwen de menselijke beschaving in rap tempo naar ‘een verschrikkelijke toekomst’. Een groep wetenschappers luidt de noodklok.
De maatregelen die volgens hen noodzakelijk zijn zullen vermoedelijk niet getroffen worden door het rechtse kabinet dat ons na 17 maart te wachten staat. Lees meer


De klimaatcrisis verdient de corona-aanpak (Column Bert Wagendorp, De Volkskrant 10 december 2020)

Bert Wagendorp denkt dat we nog zullen terugverlangen naar een overzichtelijk probleem als een coronapandemie, tegen de tijd dat het Binnenhof overloopt


De prijs van roekeloosheid (Column Marcia Luyten, De Volkskrant 9 december 2020)

“Rutte doet een appèl op de zelfbeheersing van burgers en noemt gebrek aan handhaving ‘pragmatisch’. Echter:  in een pandemie is niet halfslachtige zelfsturing maar duidelijk leiderschap pragmatisch. Hij en zijn kabinet zijn de enige die roekeloosheid kunnen beprijzen en de moral hazard terugbrengen”


We zijn verdomde goed, en toch lukt het niet met het klimaat
(Jan van Maarseveen in De Volkskrant, 8 december 2020)

Tegen een levensbedreigend virus hebben we in minder dan een jaar de oplossing gevonden. Op de universiteiten en kennisinstellingen staan wij, en dan bedoel ik met name chemici, fysici en biologen, te popelen om vol op de energie- en grondstoffentransitie in te zetten. Ook de studenten willen niets liever, ze barsten van de energie om nieuwe kennis te ontwikkelen. Maar we kunnen niet, want we hebben onvoldoende middelen. Het is een klein beursje hier en subsidietje daar, het is versnipperd en altijd op de korte termijn gericht.”


Wat te doen met antivaxers? Column Bert WagendorpDe Volkskrant 20 november 2020)

Bijvoorbeeld met de mensen die bedden bezet houden doordat ze niet zijn gevaccineerd – en die daarmee anderen een behandeling tegen niet-vaccineerbare ziekten ontzeggen?


Is het vaccin straks wel veilig? (De Volkskrant, 20 november 2020)

Nu de twee coronavaccins op het eerste oog spectaculair goed werken, dringen zich vragen op over de veiligheid ervan. Wetenschapsjournalist Maarten Keulemans (Volkskrant) neemt de grootste bezwaren onder de loep en stelt ons gerust. “Ik kan geen enkele reden bedenken waarom we nu een verhoogd risico lopen.”


Eerst bang voor het virus, nu wantrouwig over het vaccin (De Volkskrant, 15 november 2020)

Sinds de coronacrisis heeft Nederland er een flinke groep vaccinatieweigeraars bij gekregen. Waar komt hun achterdocht vandaan? En zijn ze nog op andere gedachten te brengen? De Volkskrant ging met zes van hen in gesprek.


Over landbouwbeleid dat er helemaal niet is

Minister Schouten van Landbouw predikt revolutie. Ze streeft naar ‘kringlooplandbouw’. Frank Kalshoven (Volkskrant 31-10 en 7-11- 2020) en Johan Vollenbroek (Trouw 8–10-2020) leggen uit waarom daar helemaal niets terechtkomt “omdat de boeren niet willen en de overheid geen beleid voert om ander gedrag af te dwingen.” 

‘Bij TBC draaide de samenleving ook door’ (De Volkskrant, 3 november 2020)

Interview Ira Helsloot
Opgejaagd door ‘coronaporno’ in de media voeren bestuurders disproportioneel beleid voeren in de coronacrisis. ‘De maatregelen veroorzaken extreem meer schade dan het virus zelf.’


Pandemie bewijst dat we met te veel zijn op de aardbol  (De Volkskrant, 28 oktober 2020)

Het is ‘de olifant in de kamer’, maar volgens bioloog Jelle Reumer moeten we het hebben over overbevolking. Juist de coronapandemie heeft aangetoond dat de aarde de explosieve groei van het aantal wereldburgers niet aankan. Zo moet de kinderbijslag eraan geloven.


Het volgende Wuhan

“De volgende pandemie zou zomaar in Nederland, in plaats van in China kunnen uitbreken.”

Teun van de Keuken geeft aan hoe we dat kunnen voorkomen.

Als deze crisis iets duidelijk maakt, is het dat we veel minder vlees moeten eten.”


Het interview met Geert Mak in het boekje ‘Elf Europese Stemmen’ zou verplichte leesstof moeten zijn voor Europa- en/of klimaat-sceptici, inclusief politici. 

De laatste paragraaf van het interview:

“Hoe het ook zal gaan met deze coronacrisis en hoe zwaar het ook zal worden, dit is eindig. Er komt een nieuw soort normaliteit. Dat kan twee, drie of vijf jaar duren, maar die komt er. Het klimaatprobleem is een andere zaak.

Om de vergelijking met de coronacrisis door te trekken: qua klimaat zitten we in de fase van ‘eind februari’, vlak voor de grote storm. Daarom is het zo belangrijk dat we in Europees vergand met helder verstand, tact en wijsheid te werk gaan. Dit gaat niet over de verkiezing tot leider van het CDA, maar over de toekomst van de planeet en het overleven van de mensheid. Europa zal daarbij een sleutelrol spelen. Dus  moet je met brede blik opereren. Ik wens Nederlandse politice die blik zeer toe. Ze hebben hem nodig.”


Onwaarschijnlijk gesprek met het RIVM (Volkskrant 3-10-2020)

Een bizar artikel over een ‘gewone timmerman’ die de wereld voorliegt over wat het RIVM in een ‘schokkend’ (sic) telefoontje zou hebben gezegd: „Griep 2018 erger dan corona”. Meer dan een miljoen keer beluisterd op Facebook door “kritische” mensen die officiële media betichten van fake nieuws. Lees en huiver!


Lieve Koning (Volkskrant 15-9-2020)

Open brief van Sheila Sitalsing aan onze koning op Prinsjesdag

“Wanneer u straks koetsloos komt aanrijden bij de Grote Kerk in Den Haag, gewoon met de auto als een or- dinair lid van het voetvolk, en we thuis tegen elkaar zullen fluisteren dat er zonder koninklijke parafernalia niet veel méér rest dan een vriende- lijk ogende, fors uitgevallen patser met een te grote boot, heeft u een gouden kans om uw gezag als koning van alle Nederlanders te herstellen.”


Het filter van de democratie moet nodig hersteld (Volkskrant 14-9-2020)

Column van Sander Schimmelpenninck over ‘meningen, geventileerd via sociale media

“Het idee dat iedereen ‘recht’ heeft op een mening is al onjuist. Mensen hebben alleen recht op een mening die ze kunnen onderbouwen, het liefst met enige ter zake doende expertise. Het recht op een mening wordt vooral gepropageerd door lieden die juist helemaal niet geïnteresseerd zijn in andermans mening, maar evenwel menen dat de weigering met hen in gesprek te gaan respectloos is.”


Raakvlakken met de Three Letter Plague (Volkskrant 18-8-2020)

Huisarts Danka Stuyver ziet overeenkomsten tussen de misvattingen over de verspreiding van het HIV-virus en de verspreiding van het coronavirus.

“We kunnen lessen trekken uit de hiv-pandemie. Als het gaat om stigmatisering, valse informatie, wantrouwen en complottheorieën. Want de virussen kun je niet met elkaar vergelijken, maar de gastheer is opvallend, en teleurstellend, constant in zijn gedrag.”


Spelen met de gezondheid van mensen

Bekende influencers zoals Doutzen Kroes en Madonna plaatsen steeds vaker kritische noten bij het coronabeleid, die wetenschappelijk gezien slap onderbouwd zijn. Toch raar, dat complotdenkers die zichzelf kritische ‘denkers’ noemen, dit soort berichten kritiekloos slikken.


Pijn

Jean Pierre Geelen over het jaarlijkse islamitische offerfeest: “Om te kotsen”.


Wie mishandelt er onze koeien?

Dierenarts Nico Hoogland legt uit hoe melkveehouders hun koeien mishandelen.


Wat een man

Aleid Truijens zou, als ze CDA-lid was, op Pieter Omtzigt stemmen en niet op “een man die geinige piposchoenen draagt, geen geföhnd playmobil-haar heeft geen ijdele vlogjes maakt en niet honderd keer per minuut het woord ‘ik’ gebruikt.”


De lockdown was onnodig en pure paniek

Oud-collega Ira Helsloot (Hoogleraar Besturen van Veiligheid) over hoe we jaarlijks tien miljard kunnen bezuinigen op schijnveiligheid


Disease X

Interview met viroloog Marion Koopmans, die jaren geleden al waarschuwde voor de komst van Disease X


Maar jullie

Over vooroordelen van Noord-Europa over Zuid-Europa.

“Er loopt een diepe kloof door Europa, als we de clichés mogen geloven. Het zuiden is arm, want lui en spilziek, en houdt steeds weer de hand op. Het noorden is rijk, want zuinig en hardwerkend, en betaalt telkens de rekening. Maar wat is daarvan waar?”


Theodicee, of waarom God niet ingrijpt

Max Pam vraagt zicht af: “Wat is God’s plan met het coronavirus?”


Tijd voor herverdeling, of we krijgen echte problemen

Sander Schimmelpenninck: “De mens is zijn eigen grootste vijand. Het grootste gevaar komt niet van het virus, maar van sociaal-economische onrust.”


Het medicijn waar iedereen nu zo naarstig naar zoekt bestaat al 60 jaar: de Pil

Interview met Midas Dekkers in de Belgische krant ‘De Morgen’ over Covid-19


Bill Gates, orakel, weldoener en online-zondebok

“Bill Gates voorspelde de pandemie al. jaren geleden. En nu heeft de miljardair plannen voor de bestrijding. Maar hij wordt gewantrouwd door rechtsradicalen en allerlei complotdenkers op sociale media.”