Lezenswaardige artikelen en columns

Lezenswaardige artikelen en columns

Lieve Koning (Volkskrant 15-9-2020)

Open brief van Sheila Sitalsing aan onze koning op Prinsjesdag

“Wanneer u straks koetsloos komt aanrijden bij de Grote Kerk in Den Haag, gewoon met de auto als een or- dinair lid van het voetvolk, en we thuis tegen elkaar zullen fluisteren dat er zonder koninklijke parafernalia niet veel méér rest dan een vriende- lijk ogende, fors uitgevallen patser met een te grote boot, heeft u een gouden kans om uw gezag als koning van alle Nederlanders te herstellen.”


Het filter van de democratie moet nodig hersteld (Volkskrant 14-9-2020)

Column van Sander Schimmelpenninck over ‘meningen, geventileerd via sociale media

“Het idee dat iedereen ‘recht’ heeft op een mening is al onjuist. Mensen hebben alleen recht op een mening die ze kunnen onderbouwen, het liefst met enige ter zake doende expertise. Het recht op een mening wordt vooral gepropageerd door lieden die juist helemaal niet geïnteresseerd zijn in andermans mening, maar evenwel menen dat de weigering met hen in gesprek te gaan respectloos is.”


Raakvlakken met de Three Letter Plague (Volkskrant 18-8-2020)

Huisarts Danka Stuyver ziet overeenkomsten tussen de misvattingen over de verspreiding van het HIV-virus en de verspreiding van het coronavirus.

“We kunnen lessen trekken uit de hiv-pandemie. Als het gaat om stigmatisering, valse informatie, wantrouwen en complottheorieën. Want de virussen kun je niet met elkaar vergelijken, maar de gastheer is opvallend, en teleurstellend, constant in zijn gedrag.”


Spelen met de gezondheid van mensen

Bekende influencers zoals Doutzen Kroes en Madonna plaatsen steeds vaker kritische noten bij het coronabeleid, die wetenschappelijk gezien slap onderbouwd zijn. Toch raar, dat complotdenkers die zichzelf kritische ‘denkers’ noemen, dit soort berichten kritiekloos slikken.


Pijn

Jean Pierre Geelen over het jaarlijkse islamitische offerfeest: “Om te kotsen”.


Wie mishandelt er onze koeien?

Dierenarts Nico Hoogland legt uit hoe melkveehouders hun koeien mishandelen.


Wat een man

Aleid Truijens zou, als ze CDA-lid was, op Pieter Omtzigt stemmen en niet op “een man die geinige piposchoenen draagt, geen geföhnd playmobil-haar heeft geen ijdele vlogjes maakt en niet honderd keer per minuut het woord ‘ik’ gebruikt.”


De lockdown was onnodig en pure paniek

Oud-collega Ira Helsloot (Hoogleraar Besturen van Veiligheid) over hoe we jaarlijks tien miljard kunnen bezuinigen op schijnveiligheid


Disease X

Interview met viroloog Marion Koopmans, die jaren geleden al waarschuwde voor de komst van Disease X


Maar jullie

Over vooroordelen van Noord-Europa over Zuid-Europa.

“Er loopt een diepe kloof door Europa, als we de clichés mogen geloven. Het zuiden is arm, want lui en spilziek, en houdt steeds weer de hand op. Het noorden is rijk, want zuinig en hardwerkend, en betaalt telkens de rekening. Maar wat is daarvan waar?”


Theodicee, of waarom God niet ingrijpt

Max Pam vraagt zicht af: “Wat is God’s plan met het coronavirus?”


Tijd voor herverdeling, of we krijgen echte problemen

Sander Schimmelpenninck: “De mens is zijn eigen grootste vijand. Het grootste gevaar komt niet van het virus, maar van sociaal-economische onrust.”


Het medicijn waar iedereen nu zo naarstig naar zoekt bestaat al 60 jaar: de Pil

Interview met Midas Dekkers in de Belgische krant ‘De Morgen’ over Covid-19


Bill Gates, orakel, weldoener en online-zondebok

“Bill Gates voorspelde de pandemie al. jaren geleden. En nu heeft de miljardair plannen voor de bestrijding. Maar hij wordt gewantrouwd door rechtsradicalen en allerlei complotdenkers op sociale media.”