Holland-Nice per 🚴 (11)

Dag 10, 15 juni. Reinach-Biel

112 km

Camping ‘Waldhort’ is geen goedkope camping, maar de voorzieningen zijn prima. Zo mogen fietskampeerders als het regent gerust op een overdekt terras hun ontbijtje klaarmaken en wegwerken.
Dat komt goed uit, want het regent uitbundig.

Door de Jura en de regen

De eerste paar uur fietsen we door het Franse gedeelte van de Jura. Daar komen we achter als we bij een bakker een broodje willen afrekenen met Zwitserse francs. “Euro’s svp, vous êtes en France”.

Niet zeuren

Ondertussen blijft het regenen. Af en toe lijkt het op te klaren, maar de schepen met zure appelen krijgen er maar geen genoeg van.
“Is dit nog wel leuk?” hoor ik je denken. Ja, dit is leuk. Althans, dat vinden wij. Tijdens drie lange fietsreizen hebben we uitzonderlijk mooi weer gehad. Dat het nu wat minder is, daar moeten we niet over zeuren. Ontberen leert waarderen!

Het echte werk

Wat we van het landschap te zien krijgen is prachtig. Met een zonnetje zou het er nog mooier uitzien.


Na verschillende klimmetjes beginnen we in het plaatsje Cornol aan het echte werk: de beklimming van de Col de Rangiers / La Caquerelle met een hoogte van ‘slechts’ 834 meter. Maar als je aan de voet van de berg een bordje ziet met de mededeling dat je 5 km gaat klimmen op een helling van 12 (uitroepteken) procent, is dat wel even slikken.

Daar gaan we

Met de snelheid van een achteruitvliegende tsé-tsévlieg stoempen we omhoog, de blik gericht op een punt, vijf meter voor het voorwiel en vooral niet op de lange helling die nog voor je ligt en zeker niet op die bocht waarachter de weg mogelijk nóg steiler omhoog gaat. Verkneuter je maar op die lange afdaling die onherroepelijk gaat volgen. Zo doe je dat.

Een tweede col

Rond half vier breekt de zon door en wordt het toch nog lekker fietsweer. Er wacht ons echter nog een tweede col, aan het eind van de kloof van Pichoux
Met stukken van 9%, tussen Undervelier en Tavanne mag die er ook best wezen. Bovenop de col ligt een enorm kloostercomplex, Bellelaye, tegenwoordig een psychiatrische inrichting. (Wie weet het verschil?)

Biel

Rest ons nog een enorm lange afdaling naar Biel (Bienne) aan de Bieler See. Zes km voorbij Biel vinden we een aardige camping, met uitzicht op het meer. De Nederlands sprekende eigenaar verwelkomt ons met de mededeling dat er morgen hier heel veel regen wordt verwacht.
Welja!

Kaart waarop de gevolgde route, prestaties etc. zie link:

– [ ] https://www.strava.com/activities/610166001

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s