De Zilverroute, dag 5

Zaterdag 27 mei
Zafra-Merida

Het plan voor vandaag, half zeven opstaan, kan meteen de prullenbak in. Als ik in het holst van de nacht op mijn klokje kijk blijkt het al zeven uur te zijn.
Op.het plein van de stad werken we twee tostados en twee thee weg, plegen telefoontjes naar het thuisfront (“ja, alles gaat prima”) waarna we Zafra achter ons laten. Tot aan Los Santos de Maimono krijgen we nog een paar klimmetjes voor de kiezen. Maar de rest van de etappe is een groot feest van voornamelijk vals plat, dalend. Bovendien is het vandaag aanzienlijk minder warm dan de vorige dagen. Zou dat de reden zijn, waarom we vandaag op de velden wel boeren aan het werk zien en de dagen hiervoor niet?

Olijfgaarden en wijnvelden wisselen elkaar af. De dorpen die we doorkruisen zijn aanzienlijk levendiger dan de dorpen op het Franse platteland. Op terrassen wordt wat afgekakeld.

Al cirkelend houden vijf vliegende deuren (vale gieren) ons in de gaten als we langs de weg een broodje wegkauwen.

Rond half twee fietsen we via een Romeinse brug over de Guadianarivier de hoofdstad van Extremadura binnen: Merida. De pelgrimsherberg is snel gevonden. Na een douche trekken we de stad in.

In Merida zijn veel overblijfselen uit de Romeinse tijd. Ook de Visigothen en Arabieren hebben hun sporen nagelaten. Een Mekka dus voor historisch geïnteresseerden. Onze belangstelling gaat voornamelijk uit naar leuke terrassen, want hoewel het niet zo heet is, is het best dorstig weer. Vanaf kerktorens klinkt het geklepper van ooievaars.

Foto’s: De Zilverroute per fiets

 

4 gedachtes over “De Zilverroute, dag 5

 1. Ha Lex,

  Blij voor jou en je reisgenoot dat je weer “in de benen” bent,
  je begrijpt dat ik er mn eigen gedachten bij heb; fietsen bij 38gr!!
  Ik volg al dagen de “giro” vanuit Italië, sprakeloos over wat die jongens er allemaal voor over hebben, kippevel bij de afdalingen maar zó bont maken jullie het gelukkig niet. Begrijp er nix van dat het volk langs de route zo dicht bij de renners kunnen staan, moest verbojen worden……de luchtbeelden zijn spectaculair. Enfin jullie maken er een andere giro van en dat gaat tot nu toe best naar wens, lees ik.
  Wat de temperatuur angaat, hier is het ook net Spanje trouwens, ik kan niet op
  mn terras zijn, ja onder de parasol af en toe. Merk duidelijk de jaren en pas me daar dan ook heel makkelijk bij aan.
  Leuk om je verslagen te lezen Lex, doe rustig an want ook voor jou gaan langzaam an de jaren…… en je mot weer in goede staat thuis belanden…..
  Ontvang een hartelijke zondaggroet uit de hoofdstad. Rob

  Like

  1. Dank voor je aardige reactie Rob. Het is ook vandaag weer lekker fietsweer. Zitten nu aan de koffie en hebben net besloten niet de korte, maar saaie route naar Caceres te nemen maar de lange en mooiere route. Hopen niet te laat in Caceres aan te komen. Hartelijke groeten uit de Extremadura, Lex

   Like

 2. Dag Lex,
  De tocht heeft je te pakken. Andersom kan ook, dat maakt niet uit. Aan de foto’s te zien: mooie vergezichten en stadjes. Het gevoel van lekker onderweg zijn in het ritme van de pedalen en niet weten wat de volgende uren brengen. Het onbekende tegemoet. Daar gaat het fietsen om. Hele fijne reis verder en veel plezier. Elly en ik lezen de berichten met veel belangstelling, zo fietsen wij een beetje mee. Groeten aan Bas.
  hartelijke groeten,
  Elly en Louis

  Like

  1. Ha Elly en Louis, altijd leuk om te zien dat mensen ‘met je meefietsen’. Je had al begrepen, dat we weer volop genieten. Behalve tijdens de eerste etappe dan… We zijn nog niet op de helft. Volgens kenners moet het mooiste deel nog komen. Zijn benieuwd. Hartelijke groeten, ook van Bas, Lex

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s