Fietsen naar Andalusië, dag 4

25 april

Montblanc – Mora d’Ebre

99,1 km. 1483 hoogtemeters

De schrijver Bob den Uyl definieert een fietstocht als volgt:

“Een fietstocht is het afleggen van een onbepaald aantal kilometers op een fiets.”

Voor ons ligt dat toch iets anders. Het is nu eenmaal noodzakelijk om voor een tocht als deze vooraf een (globale) planning te maken, rekening houdend met de zwaarte van de etappe, overnachtingsmogelijkheden et cetera ad infinitum. Gisteren hadden we eigenlijk wat meer kilometers moeten maken, maar Montblanc was een leuk stadje. Mèt een camping! En die zijn er niet zo veel langs de route.

Vandaag moesten we dus wat kilometers extra trappen om weer ‘op schema’ te komen. Dat is gelukt. We kijken terug op een prachtige etappe. Met een hele lange klim (25 km) in het begin en later op de dag nog een heel vileine.

Het middeleeuwse kloostercomplex ‘Poblet’ was helaas nog gesloten toen we er vanochtend langs reden. Wel konden we even over het terrein wandelen en een kijkje nemen in de kerk.

Op de weg die we volgen is nauwelijks autoverkeer. En als gemiddeld één keer per uur een auto je passeert, dan houdt de bestuurder zich keurig aan een regel, die er blijkbaar bij alle Spanjaarden ingeramd is: houdt minimaal anderhalve meter afstand van fietsers. Sterker nog: de meesten wijken helemaal uit naar de linker rijstrook. Kom daar in Nederland eens om!

De route is prachtig. We passeren een paar dorpjes die als adelaarsnesten tegen de rotsen zijn gebouwd, genieten van mooie uitzichten op hoge punten, mopperen als een beklimming langer duurt dan strikt noodzakelijk, maar zijn de ellende weer snel vergeten wanneer we lekker lang naar beneden suizen. Het weer kan niet beter: volop zon, niet al te warm, geen wind. Kortom: wij vermaken ons weer prima!

Een gedachte over “Fietsen naar Andalusië, dag 4

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s