Het viel nog niet mee om na enkele fietsreizen, onder meer door Spanje, Zwitserland en Italië, opnieuw een beetje uitdagende route in Europa te vinden. Een rondje Schotland misschien? Of via Noorwegen richting Noordkaap? Maar ja, al die regen….. Langs de Donau richting Zwarte Zee, is dat een optie? Maar ook die route valt af. Dat kan immers ook nog als we tachtig zijn!

Dwars door de Balkan

Dan valt ons oog op een route ‘in ontwikkeling’ van Europafietsers: ‘Dwars door de Balkan’. Dat lijkt ons wel wat. ‘In ontwikkeling’ blijkt in te houden, dat er nog geen boekje is, met een tot in detail uitgewerkte route en waarin tips worden gegeven voor bezienswaardigheden en overnachtingsmogelijkheden. Wel is er een pdf beschikbaar met een globale beschrijving en belangrijker nog: door fietsers die de route verkend hebben zijn gpx-bestanden ontworpen die via internet te downloaden zijn.

De ‘officiële route’ begint in Dubrovnik en eindigt in Bolzano (Italië). Helaas ontbreekt het ons aan tijd om de hele route af te leggen. Vanwege verplichtingen jegens de gemeenteraad van Lisse kan Bas hooguit 18 dagen weg. Tja, als je stopt met roken hou je geen geld over en als je stopt met werken hou je geen tijd over. Althans, zo ervaren wij dat.

De Ciro Ruta

We zullen de route in Jablanica moeten verlaten om van daaruit via een zelf gecreëerde route naar Mostar te fietsen. Daar kunnen we de Ciro-Ruta oppikken: een fietspad, aangelegd op een voormalige spoorbaan, dat eindigt in Dubrovnik.  We hebben al begrepen, dat we ons bij de Ciro Ruta geen gelikt fietspad moeten voorstellen à la de Vennbahn. Eerder een spoortraject waar alleen de bielzen zijn verwijderd. We gaan het beleven.

Korte etappes

Bij het plannen van de reis hebben we rekening moeten houden met de beschikbaarheid van overnachtingsmogelijkheden. We nemen dit keer geen tent en kampeerspullen mee (er zijn namelijk weinig campings langs de route) dus zijn we aangewezen op hotelletjes, hostels, pensions of B&B’s. In de dun bevolkte en onherbergzame gebieden die we zullen doorkruisen kan het eerstvolgende hotel dat je na drie uur ’s middags passeert zo maar vijftig kilometer en een paar forse klimmetjes verderop liggen. De etappes variëren daarom in lengte van 50 tot 70 kilometer. Met de aantekening, dat er geen enkele etappe vlak zal zijn. Liefhebbers van het nodige klimwerk zullen volledig aan hun trekken komen, zo hebben we begrepen.

De route

Vanuit Dubrovnik (Kroatië) gaat het eerst langs de Baai van Kotor naar Montenegro. Daarna pakken we een stuk mee van het noorden van Albanië. Weer terug in het voormalige Joegoslavië fietsen we naar Sarajevo, de hoofdstad van Bosnië-Herzegovina. De route eindigt weer in Dubrovnik, waar we de laatste dag van de reis hopen door te brengen.

Je kunt de route op Google-maps bekijken: klik hier

Klaar voor vertrek

Onze fietsen zijn in topconditie. Maar of onze conditie in orde is moet nog blijken. Bas heeft zijn 82emarathon nog in de benen en door omstandigheden heb ik de afgelopen tijd weinig kunnen fietsen. Eerst maar eens in Dubrovnik zien te komen. We hopen daar morgenavond rond 20:00 uur op het vliegveld aan te komen.

Het avontuur kan beginnen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s