Dubrovnik – Kotor

Vannacht is het opgehouden met regenen. Hier en daar bespeuren we aan het zwerk nog een wolkje en het is nog wat fris, maar het belooft een mooie dag te worden.

Met een variant op een oud Chinees spreekwoord: elke reis begint met het wegtrappen van de eerste kilometers.

Die vallen niet tegen. Volgens de kaart fietsen we parallel aan de kust, maar de zee zien we niet. Er ligt een bergruggetje tussen.

Na een lange klim van 8% doemt een grenspost op. En een lange file, waar we vrolijk langs fietsen. Paspoortcontrole. Door Kroatische autoriteiten. Na een lange afdaling door (wat achteraf blijkt) Niemandsland. Weer een grenspost (en een file): die van Montenegro dit keer. Andermaal paspoortcontrole. Dit soort narigheid staat ons dus te wachten als het aan de ‘Grote Verlosser’ T. Baudet ligt. Halleluja!

We dalen verder af tot zeeniveau en fietsen langs de kust, nu eens over boulevards, dan weer op en neer over smalle weggetjes.

Einddoel van vandaag is Kotor, aan de gelijknamige baai. En aan de voet van een ruim 1000 meter hoge pas, waarop we morgen meteen al aan het begin zullen worden getrakteerd.

We besluiten deze eerste dag een stuk af te snijden door een veerboot te nemen en langs de zuidoever van de baai naar Kotor te fietsen in plaats van helemaal om de baai heen. Scheelt 20 km. Een goed besluit, zo blijkt. De route is prachtig en er is nauwelijks verkeer.

Het is allengs zonniger en warmer geworden. Dat maakt dorstig. Een paar biertjes blijven er dus wel in.

In Kotor vinden we een keurig appartementje, (Art Guesthouse), met terras en uitzicht op de baai, à €22 euro per kamer. Menige camping is tegenwoordig prijziger.

Genoeg getypt voor vandaag. Nu eerst maar eens Kotor verkennen.

Nieuwe foto’s in het album ‘Fietsen op de Balkan’, klik hier

Een gedachte over “Dag 1, 24 april

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s