Dag 2: 25 april

Kotor – Rijeka Crnojevica

Kotor (ik had er nog nooit van gehoord) bleek een verrassend leuk stadje. Het is een eeuwenoude vestingstad in een uithoek van de baai van Kotor. De oude stad wordt beschermd door een metersdikke muur. Om ook een aanval vanuit de bergen te kunnen afslaan loopt de muur door tot hoog in de (steile) bergen achter de stad. Daar ontwaren we ook nog eens een kasteel.

We slenteren door een labyrint van smalle straatjes en mooi pleintjes. Restaurants genoeg, maar de hostess van het appartement heeft Bastion 1 geadviseerd. Een goed advies zo bleek. Een mooie visschotel spoelen we weg met een flesje witte wijn.

Kotor wordt omringd door steile bergen en om op de volgende bestemming te komen moeten we toch echt over zo’n bergrug heen. Al in Kotor zelf begint de klim. Op de app die we gebruiken ziet de route er onheilspellend uit. Via 25 haarspeldbochten van zeeniveau naar een hoogte van 950 meter. Eenmaal boven moet ik weer denken aan een opmerking van de wijze Nelson Mandela: “It always seems impossible, until it’s done”.

We verheugen ons op de beloning: een fijne afdaling. Maar de vreugde is van korte duur. Na een afdaling naar een mooi dal omringd door besneeuwde (!) bergen op 850 meter volgt een steile klim naar ruim 1100 meter. Daarna volgt dan uiteindelijk toch een mooie afdaling. Eerst naar het stadje Cetinje voor een biertje (Bas) resp. een Cola (Lex). Daarna verder via de ‘oude weg’ naar Rijeka Crnojevika het einddoel voor vandaag. Oude weg houdt in: een weg waaraan in jaren geen onderhoud is gepleegd. Dus dat betekent slalommen om grote gaten heen via resten asfalt.

In Rijkeka strijken we neer op een terras met uitzicht op een oude boogbrug over een mooi riviertje. Laten ze daar nu ook kamers beschikbaar hebben! De eigenares van Guesthouse Ljudmila biedt ons een ‘room with a view’ aan voor €22.

Of we ook willen ‘dineren’ daar? Jawel hoor! Voor €7 pp willen we ons best laten verrassen door een Montenegrijns menu met lamsvlees. Of we dat overleefd hebben hoor je morgen.

Nieuwe foto’s in het album ‘Fietsen op de Balkan’, klik hier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s