Zabljak – Zabljak – Savnik

Helaas, zo’n weerapp heeft het ook wel eens bij het rechte eind. Zabljak is afgelopen nacht, zoals voorspeld, voorzien van een verse laag sneeuw.

De route die we van plan zijn te volgen gaat over de Sedlopas in het Durmitormassief. Voor alle zekerheid vragen we de eigenaresse van het appartement of de pas wel open is. Ze is daar heel stellig in: “Not open, too much snow”. Ze adviseert ons bij de plaatselijke VVV te vragen hoe we de pas kunnen omzeilen.

De juffrouw bij het VVV (wel mooi, maar duidelijk geen sportief type) weet wel een alternatief: via Mala Crna Gora naar Pluzine.

Tijdens het ontbijt in restaurant Or’o bekijken we de route. We snappen niet goed waarom de pas dicht is en de route via Crna Gora niet. Maar afijn die VVV-schone zal het wel weten.

En route!

Via een smal en steil weggetje laten we Zabljak achter ons. Het sneeuwt licht, maar de weg is sneeuwvrij. De weg blijkt een ‘panoramic route’.

Fijn!

Na een paar kilometer verdwijnt de weg in een dicht sparrenbos en wordt het glibberen via sporen die eerder door een auto zijn getrokken. Het is nog 14 km naar Crna Gora en het ziet er niet naar uit dat de weg beter zal worden. Dit is natuurlijk gekkenwerk. Er zit niets anders op dan terug te keren naar Zabljak.

De VVV-Miep weet nog wel een alternatief: via Savnik om het Durmitormassief heen naar Pluzine. Maar eh… dat is godverkut wel 94 km! Wat te doen? We besluiten toch maar een stuk van dat traject af te leggen en in Savnik (30km verderop) verder te zien.

De weg naar Savnik is goed en niet al te druk. Wel blaast een gure tegenwind een partij natte sneeuw in ons gezicht.

Wanneer we een lange tunnel uitkomen blijkt de sneeuw te zijn overgegaan in regen.

Na een lange afdaling komen we zeiknat aan in Savnik. “Even opwarmen in dat hotel?”

“Fijn plan.”

Het is inmiddels wel twee uur geworden. En naar Pluzine is nog ruim 64 km en een paar vileine klimmen verder… Na (niet al te) lang wikken en wegen besluiten we een kamer te pakken in hotel Djokovic.

Het is opgehouden met regenen en het lijkt zelfs op te klaren. Hadden we nou toch niet beter….. Maar nee, het is wel goed zo. Morgen zien we wel weer!

Nieuwe foto’s in het album ‘Fietsen op de Balkan’, klik hier

4 gedachtes over “Dag 7: 30 april

    1. Dat gaan we vandaag doen! We starten zometeen vanuit Savnik. Paar km terugfietsen en dan linksaf. Sedlopas gaat doorgaans op z’n vroegst medio mei, begin juni open. Goed om dat in de info mee te nemen? Prachtige route overigens, tot nu toe. Complimenten!

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s