Savnik – Pluzine

Het is droog, maar daar is ook alles mee gezegd. Loodgrijze wolken beloven niet veel goeds.

Vanuit Savnik stoempen we eerst ruim drie km omhoog, om dan linksaf te slaan, naar de alternatieve route richting Pluzine, zoals die wordt beschreven in de brochure van Europafietsers: ‘Dwars door de Balkan’.

We weten niet wat we gisteren gemist hebben, toen bleek dat de Sedlopas gesloten was en pas op z’n vroegst half mei, begin juni open gaat, maar we komen al snel tot de slotsom, dat we dit weggetje beslist niet hadden willen missen. Het is geen gemakkelijk traject (veel super steile stukken, een wegdek dat wel een opknapbeurt kan gebruiken en zelfs onverhard is vanaf enkele kilometers vóór, tot circa vijf kilometer ná het hoogste punt), maar wat een overweldigend mooie, ongerepte natuur, met slechts hier en daar een ‘karig hutje’. We fietsen rakelings langs peilloos diepe afgronden en watervallen en komen, op een enkele schaapherder na, geen levende ziel tegen. Wat zijn we achteraf blij, dat we gisteren even doorgefietst zijn naar een hotel in Savnik, anders hadden we dit mooie traject in de stromende regen moeten afleggen.

Niet dat het vandaag droog blijft -het is zo’n dag met, zoals weermannen en -vrouwen dat noemen ‘perioden met regen’- maar het is allemaal gelukkig minder heftig dan gisteren.

Je hoort ons trouwens niet klagen over het weer, want zoals de grote volksschrijver Reve al zei: “Ik kan het nut van klagen over het weer niet inzien, zolang er geen middelen zijn om het te beïnvloeden.” Dat neemt niet weg, dat we zojuist tot onze grote vreugde zagen, dat er een weersverbetering op komst is. Het wordt de komende dagen wat warmer en droger.

Hoera!

Eenmaal terug op het asfalt volgt een lange, koude en natte afdaling naar een stuwmeer en daarna, op de andere oever een steile klim van ruim vier kilometer met op de top: een bar.

Koffie!

En of we nog niet genoeg geklommen hebben vandaag: een paar kilometer voor Pluzine worden we nog eens getrakteerd op een klim van 800 naar ruim 1030 meter.

In Pluzine is het even zoeken naar het appartement dat we geboekt hebben. Gelet op wat we voor één nacht dienen te betalen, verwachten we er niet al te veel van. Het valt mee: op de vijfde verdieping krijgen we de beschikking over een royaal appartement dat van alle gemakken is voorzien. Montenegro blijft ons verbazen.

Nieuwe foto’s in het album ‘Fietsen op de Balkan’, klik hier

3 gedachtes over “Dag 8: 1 mei

  1. Mooie foto’s Lex. Je schrijft uitgebreid wat jullie meemaken, maar ik ben er ook benieuwd naar of de Balkan jullie bevalt. Is het leuker/ mooier dan jullie Spaanse tochten? Zijn de mensen aardiger of is het overal zo’n beetje hetzelfde. Zo te lezen is deze route wel een stuk zwaarder. Veel plezier verder en voorzichtig met de afdalingen over die wegen vol gaten!

    Like

    1. (Vervolg) en vond toen de bevolking nogal lomp en vaak onaardig. Het gekke is, dat we tot nu toe eigenlijk alleen maar aardige en behulpzame mensen ontmoet hebben. Wat dat betreft dus vergelijkbaar met Spanje. Het deel waar wij fietsen is wel veel bergachtiger dan we hadden gedacht. Kortom: heel positief over de Balkan tot dusver: vriendelijk volk en prachtige natuur. Groeten van ons uit Foca, Bosnië

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s